4.3

8 jaar eerder

‘Ik begrijp niet waarom we naar al deze galerieën  gaan als je niemand iets laat zien,’ zegt Nolan, terwijl hij de hand van Lux en zijn hand zwaait terwijl ze de straat aflopen. Ze versnellen hun pas als ze de weg oversteken, terwijl het het stoplicht rood kleurt. “Is het zien van je werk eigenlijk niet belangrijk als je ergens binnen wilt komen? Of kijken we gewoon naar de concurrentie, want als je een soort spionagefantasie hebt waar je me niets over vertelt, heb ik zeker andere ideeën.”

“Het draait allemaal om netwerken, No,” zegt Lux liefdevol, terwijl ze in zijn hand knijpt. “Forcys zegt dat het cruciaal is om bij openingen een gezicht te geven. Hij zegt dat het niet alleen belangrijk is voor onderzoek, om te zien waar je werk zou kunnen passen en zo, maar het zorgt er ook voor dat je gezicht op de radar van mensen komt. Je weet nooit met wie je op deze shows zou kunnen praten, weet je. En volgens hem staat deze galerie waar we vanavond naar toe gaan echt open voor aanmeldingen en nieuwkomers.’

Ach ja. Forcys. Lux had hem ontmoet toen hij een show bijwoonde die Lux en een aantal klasgenoten van de School of Visual Arts de maand ervoor in Haarlem hadden gegeven, en sindsdien kan ze over weinig anders praten. Forcys zegt dit, Forcys denkt dat. Nolan wilde heel graag deze nieuwe vriend ontmoeten die Lux’ aandacht zo volledig trok; Lux probeert ze al een tijdje bij elkaar te krijgen, maar het was moeilijk, tussen Nolans werkschema in het café, zijn schrijfsessies, Lux’ studiotijd en wat Forcys ook voor de kost doet. Maar het is Lux eindelijk gelukt om een ​​avond te vinden waarop ze elkaar kunnen ontmoeten en Nolan kan de opwinding van zijn vriendin bijna voelen trillen.

Maar toch kan hij het niet laten haar te plagen. Maar een beetje.

‘O ja, vertel het me maar, Luxie,’ mompelt Nolan toegeeflijk. “Wat zegt Forcys nog meer?”

“Hij zegt dat een goede verstandhouding met een galeriehouder bijna, zo niet net zo belangrijk is als je portfolio”, antwoordt Lux enthousiast, terwijl de toon van Nolan haar recht door het hoofd gaat. “Hetzelfde geldt voor het opbouwen van je relaties met andere artiesten. En hij zegt ook dat je strategisch moet zijn in welke galerieën je nadert, je moet het beenwerk doen-‘

Nolan perst zijn lippen op elkaar, nauwelijks een lach inhoudend als Lux stopt en naar hem kijkt, haar neus schattig samentrekkend en haar onderlip pruilend.

“- en je maakt me belachelijk, lul!”

‘Ik kan er niets aan doen,’ giechelt Nolan, terwijl hij Lux uit de stroom van voetgangers leidt en haar naar een van de stille kantoorgebouwen langs de straat leidt. “Het is gewoon zo schattig dat je zo’n enorme dunk van deze man hebt.”

“Dat heb ik niet!” protesteert Lux.

‘Oh, schat,’ lacht Nolan, terwijl hij Lux op haar neus tikt “Dat doe je wel, echt wel. Geef het gewoon toe, het is oké.”

‘O, god, echt waar,’ kreunt Lux, terwijl ze achterover leunt tegen de bakstenen muur, haar armen om Nolans middel slaat en hem tegen haar borst trekt. “Het is zo gênant, ik zweer het je.”

‘Dat is het niet,’ verzekert Nolan haar, terwijl hij haar omhelzing beantwoordt en een kus op de zijkant van Lux’ kaak drukt. Hij nestelt zich in haar nek en ademt haar vertrouwde citrus- en sandelhoutgeur in. “Ik vind het echt geweldig. Ik kan niet wachten om hem te ontmoeten.”

Lux knijpt hem steviger vast en kust zijn slaap.

‘Ik denk dat hij echt in mijn werk gelooft,’ zegt Lux met gedempte stem, bijna alsof ze het niet echt gelooft. “Hij wil zijn connecties gebruiken om me vooruit te helpen. Hij kent al deze mensen, No, zijn vader is als een grote verzamelaar. Hij weet echt waar hij het over heeft en hij wil me helpen, kun je dat geloven?”

“Natuurlijk kan ik dat,” schampert Nolan. ‘Je bent briljant, Luxie, natuurlijk ziet hij dat. En alle anderen zullen dat ook doen. Deze galerie zou stom zijn om je niet mee te nemen.’

‘Een galerie, schat,’ zegt Lux. ‘God, kun je je voorstellen dat ik een plekje kan krijgen? Een legitieme galerie, niet zo één waar ik moet betalen om mijn werk op te hangen?”

“Oh, zoals degene van wie je een aanbod kreeg en toen we echt gingen zitten om de wiskunde te doen -“

“Je bedoelt toen we Ralf vroegen om de wiskunde voor ons te doen.”

“Oké, toen Ralf de wiskunde deed en we ons realiseerden dat je met al die commissies en vergoedingen voor veertigduizend euro aan kunst had moeten verkopen om break-even te spelen?”

“Ja precies, fuck dat”, knikt Lux nadrukkelijk. “Forcys zegt dat al die plaatsen niet alleen oplichterij zijn, ze kunnen er ook slecht uitzien op je cv.”

‘Nou, als Forcys het zegt,’ grijnst Nolan, terwijl hij Lux een kus geeft. “Dan moet het wel waar zijn.”

Lux grinnikt en kust hem weer.

‘Bedankt dat je vanavond met me meegaat,’ mompelt Lux, hun neus tegen elkaar wrijvend. ‘Het betekent veel om jou hier bij me te hebben.’

“Waar zou ik anders zijn?” Nolan glimlacht en drukt zijn duim in Lux’ linker kuiltje. ‘Ik bedoel, ik mag je niet alleen steunen, maar er is ook gratis wijn en snacks. Niet slecht voor een vrijdagavond, al zeg ik het zelf.”

‘We hoeven maar een uur, anderhalf uur te blijven,’ belooft Lux, terwijl ze hun vingers samenbinden terwijl ze weer beginnen te lopen. ‘Dan kunnen we naar ons kroegje gaan, als je wilt, of we kunnen gewoon naar huis gaan en dan kan ik datgene doen wat je zo leuk vindt.’

“Maar wat als ik datgene wil doen wat jij zo leuk vindt?” countert Nolan met een pruillip.

“Beide?” vraagt ​​Lux terwijl ze met haar wenkbrauwen wiebelt terwijl ze de deur naar de galerie opentrekt en Nolan naar binnen leidt. “Zullen we het allebei doen?”

‘Beide,’ giechelt Nolan, terwijl hij zijn jasje uittrekt en het overhandigt aan het meisje dat de jascontrole regelt, in ruil daarvoor een rood kaartje in ontvangst nemend.

‘Mmmm,’ neuriet Lux en kust hem snel. “Zeker allebei.”

Lux geeft haar jas aan en in ruil daarvoor neemt ze haar kaartje. Ze wendt zich tot Nolan, plukt zijn kaartje met een knipoog uit zijn hand en laat het samen met haar eigen kaartje in haar portemonnee glijden.

God, Nolan houdt heel veel van haar.

‘Oké,’ zegt Lux, terwijl ze haar flink losgeknoopte overhemd met luipaardprint om haar heupen trekt, haar kruisketting glinsterend tegen haar borst. Ze pakt twee glazen wijn van een van de obers die bij de ingang staan ​​en geeft er een aan Nolan. “Ik vraag me af waar-“

“Luxie!” roept een stem vanaf de andere kant van de kamer. “Daar ben je!”

‘Daar is hij,’ grijnst Lux.

Nolan draait zich om, recht zijn ruggengraat en glimlacht vriendelijk, in een poging de verrassing van zijn gezicht te houden als Forcys nadert. Hij had dit hele beeld gehad van hoe Forcys eruit zou zien, in de verwachting iemand te ontmoeten als een van Lux’ vrienden van de kunstacademie, eigenzinnig en vrijgevochten met een eclectisch gevoel voor mode en een neiging om goede wiet te krijgen. Deze man is het tegenovergestelde, meer zakenman dan hippie, rijkdom en privileges straalt van hem af terwijl hij door de kamer slentert, een champagnefluit in de hand. Forcys ziet er goed uit, maar op een heel basale manier, zoals de stereotype kakker, met gemiddelde lengte en donker haar en zijn perfect vierkante kaak, zijn tanden verblindend wit als hij lacht naar Lux. Hij ziet er duur uit in zijn perfect op maat gemaakte pak, frisblauwe overhemd en gestreepte stropdas, geen haartje misplaatst. Plots voelt Nolan zich hopeloos underdressed, in zijn Vans, zwarte skinny en grijze trui, ook al weet hij dat het een van Lux’ favoriete outfits is, altijd zeggend dat de boothals van de trui perfect zijn sleutelbeenderen laat zien .

‘Hey,’ zegt Lux, Forcys begroetend met een snelle knuffel. ‘Goed je te zien. Dit is-“

‘De beroemde Nolan,’ eindigt Forcys met een vette grijns en steekt zijn hand uit. “Leuk je eindelijk te ontmoeten.”

‘Insgelijks,’ antwoordt Nolan, terwijl hij zijn hand stevig schudt. ‘Lux heeft zoveel over je verteld.’

‘Enkel het positieve, hoop ik,’ grinnikt Forcys, terwijl hij Nolan van top tot teen bekijkt. “Wauw, je lijkt precies op je portretten.”

Iets aan de manier waarop Forcys het zegt (en eerlijk gezegd, de manier waarop hij hem aankijkt) doet Nolans nekharen stijgen; hij laat Forcys’ hand los, stapt terug in Lux’ zij en laat zijn arm om haar middel glijden.

“Nou, dat hoop ik maar,” grapt Nolan, terwijl hij in Lux’ heup knijpt terwijl hij naar haar opkijkt. “Wat zouden we hier anders doen, toch?”

Hij neemt sierlijk een slokje van zijn wijn terwijl Lux glundert en Forcys een paar seconden later meedoet, zijn ogen vernauwen een heel klein beetje.

‘Touché,’ zegt Forcys. “Dus Nolan, wat doe je voor de kost?”

‘Ik ben een schrijver,’ antwoordt Nolan, terwijl hij nog een slok wijn neemt.

“Iets dat ik zou hebben gelezen?”

God, Nolan heeft echt een hekel aan die verdomde vraag. Hij weet nooit hoe hij het moet beantwoorden, want er is nooit een eenvoudig, positief antwoord als het op zijn werk aankomt. Het is alsof je een werkloze acteur vraagt ​​wat hun volgende project is of een alleenstaande vraagt ​​naar hun liefdesleven. Hij wil niet echt praten over alle inzendingen die hij deze week heeft verzonden of de ongevraagde telefoontjes of de hoeveelheid tijd die hij besteedt aan staren naar zijn computerscherm, de knipperende cursor die hem treitert. In ieder geval niet tegen een vreemde.

‘Ik betwijfel het’, antwoordt Nolan. “L-“

“Oh, kom op, schat, doe niet zo bescheiden”, zegt Lux terwijl ze haar arm om zijn schouder slaat. ‘Allereerst heeft hij eerder dit jaar een roman voltooid…’

“Volgende grote roman, hè?” Forcys onderbreekt hem, zijn grijns net op het verkeerde randje van betuttelend.

‘Je kunt altijd hopen,’ zegt Nolan soepel. “Ik geloof er toch in.”

‘Weet je, ik heb een paar vrienden in de uitgeverijwereld,’ zegt Forcys, terwijl hij zijn lege champagnefluit op een passerend kelnersblad plaatst en het verruilt voor een vol exemplaar. ‘Je zou me het moeten laten lezen. Ik zou het aan hen kunnen doorgeven als het goed is.”

Nolan probeert niet zichtbaar te stotteren bij het woord als. Wie denkt deze man wel dat hij is?

‘O, het is meer dan goed, het is briljant,’ grijnst Lux, grijnzend naar Nolan. “Dat zou geweldig zijn, nietwaar, No?”

‘Helemaal’, liegt Nolan, meteen wetend dat hij liever naakt in brandnetels springt dan zijn roman aan deze man te overhandigen. “Bedankt, man, ik zou het erg op prijs stellen.”

“Nolan had ook een blogpost die viraal ging vorige maand,” schept Lux op, nu echt op dreef. “Het is onmogelijk dat je het niet hebt gezien, het kreeg bijna honderdduizend hits op een dag. Het was te gek.”

“Echt?” vraagt ​​Forcys met opgetrokken wenkbrauw. “Wat was het?”

‘O, eh,’ zegt Nolan, die zich plotseling schaamt en hij weet niet zeker waarom. “Het was gewoon dit domme bericht dat ik schreef voor de première van het laatste seizoen van The Office? Het waren alle karakters als de tekens van sterrenbeelden, zoals, welk karakter ben je gebaseerd op je sterrenbeeld, weet je wel?’

“Het was hilarisch”, zegt Lux trots. “En angstaanjagend nauwkeurig.”

‘Het was niets,’ zegt Nolan, met gloeiende wangen.

Lux kijkt hem aan, zijn voorhoofd fronsend van verwarring. Nolan weet niet waarom hij het stuk bagatelliseert; de dag dat het viraal ging was geweldig, de telefoon van Nolan explodeerde met meldingen rond lunchtijd. Hij en Lux zaten de rest van de dag duizelig achter zijn computer en verversten constant de site tot het punt waarop hij aan de telefoon moest met zijn hostingservice en een speciale server moest kopen omdat zijn kleine website was gecrasht door al het verkeer. Het was een van zijn meest trotse momenten geweest, maar nu Forcys naar hem glimlacht met een zweem van neerbuigendheid in zijn ogen, kan hij niet anders dan het gevoel hebben dat het een beetje dom was. En zeker niet representatief voor wie hij als schrijver wil zijn.

“Wauw, dat is geweldig”, zegt Forcys terwijl hij van zijn champagne nipt. “Ik zal het moeten googlen.”

‘Doe jij dat,’ zegt Nolan koel.

Er valt een ongemakkelijke stilte terwijl ze aan hun respectievelijke drankjes nippen. Vanuit zijn ooghoek ziet Nolan Lux fronsen en hij voelt zich vreselijk omdat hij zijn nieuwe vriend zo snel veroordeelt, wat zijn buik ook tegen hem schreeuwt. Lux vindt hem leuk en dat zou genoeg moeten zijn voor Nolan om hem een ​​kans te geven. Hij haalt diep adem en glimlacht terwijl hij stilletjes belooft beter te worden.

Voor Lux.

‘Het is echt geweldig wat je voor Lux hebt gedaan, Forcys,’ zegt Nolan, in de hoop dat hij oprecht klinkt, want hij meent het wel. “Het is zo handig om iemand te hebben die ons kan laten zien hoe we door deze hele wereld moeten navigeren, toch, Luxie?”

“Juist,” knikt Lux, terwijl ze over haar arm wrijft terwijl ze dankbaar naar hem glimlacht. ‘Omdat we geen idee hebben waar we mee bezig zijn. Ze hebben me dit onderdeel niet precies geleerd bij academie, weet je? Ze willen je gewoon een diploma geven waarop staat dat je een artiest bent en je op een bepaalde manier voor de wolven gooien.”

‘O, het is me een genoegen,’ zegt Forcys trots. ‘Nolan, vind je het erg als ik Lux even meeneem? Ik zie de eigenaar van de galerie daar, en ik zou haar graag willen voorstellen, als jje dat goed vindt?”

‘Tuurlijk,’ antwoordt Nolan.

“Weet je het zeker?” vraagt ​​Lux, haar wenkbrauwen bezorgd samentrekkend. “Ik wil je niet in de steek laten.”

“Ik ben een grote jongen, ik red me wel,”, verzekert Nolan haar met een glimlach. ‘Ik ga naar de kunst kijken. En ik spoor die hapjes op die mij waren beloofd. Ik denk dat ik daar iemand zie met een dienblad met bittergarnituur.’

“Pak er een voor mij?” vraagt ​​Lux. “Het zal niet te lang duren, ik beloof het.”

“Neem de tijd”, zegt Nolan. ‘Pak ze in, schat. Ik houd van jou.”

Lux straalt, bukt en kust hem snel.

“Ik hou ook van jou,” mompelt Lux tegen zijn lippen en kust hem opnieuw.
“En ik ga straks absoluut datgene doen wat je leuk vindt.”

“Ja, dat ga je.”

‘Lux, kom op,’ dringt Forcys aan. “Ze maakt haar gesprek af, ik wil haar aanspreken voordat iemand anders dat doet.”

“Oké, oké,” zegt Lux, haar stem duizelig. ‘Zo terug, No. Ik zal je vinden.”

“Ik zal wachten.”

Nolan nipt van zijn wijn terwijl Forcys Lux wegleidt. Hij ziet ze gaan en ziet even rood wanneer Forcys’ hand komt te rusten op wat hij graag denkt wat zijn plek is op Lux’ onderrug terwijl hij haar naar een elegante vrouw in een strak zwart broekpak leidt.

Oh.

Oh.

Er vormt zich een knoop in zijn maag, de wijn verzuurt een beetje als hij naar zijn versleten Vans kijkt en ademhaalt. Als hij weer opkijkt, heeft Forcys zijn handen bij zichzelf. Nolan slikt moeilijk en zegt tegen zichzelf dat hij dingen ziet. Lux kijkt naar hem terug, haar ogen fonkelen, kuiltjes in haar wangen terwijl ze met haar wenkbrauwen wiebelt. Nolan grinnikt terwijl hij Lux een subtiele duim omhoog geeft en zijn lippen op elkaar tuit in een kus.

Oh ja. Hij heeft een aantal hapjes om op te sporen.

Geplaatst op