Zero waste, we kunnen er niet meer om heen. Het is hip om zo min mogelijk afval te produceren. In het blog van vandaag deel ik een aantal tips om te beginnen aan een zero waste leefstijl. Deze zero waste tips zijn makkelijk toe te passen en voor vrijwel iedereen bruikbaar!

Zelf gebruik ik ze al bijna twee jaar: herbruikbare wattenschijfjes. Ik gebruik deze van Holland & Barrett. En oké, ze zien er niet meer zo wit uit als eerst, maar ze doen hun werk nog. Na gebruik gooi ik ze in de wasmachine en klaar is kees. Super makkelijk!

Een canvas tas is onmisbaar in een zero waste leefstijl. In plaats van plastic tasjes van de supermarkt, neem je zelf een tasje mee en doe je daar je boodschappen in. Het hoeft natuurlijk niet zo’n tas als hiernaast te zijn, elke herbruikbare tas is helemaal oké. Al vind ik deze wel ontzettend leuk!

Deze tip is écht super simpel, je hoeft er niet eens iets voor aan ta schaffen. Je hoeft enkel maar naar de verpakkingen te kijken van de dingen die je koopt. Zijn de verpakkingen van karton of glas? Dan kan je ze recyclen. Plastic verpakkingen laat je beter liggen.

Een mooie, herbruikbare waterfles zoals deze is ook ontzettend fijn. Nooit meer wegwerpflesjes gebruiken maar gewoon je eigen drinkfles meenemen scheelt een hoop! Ik heb zelf nu al jaren een Dopper en ben er ontzettend over te spreken.

Droogballen vind ik ook enorm fijn om te gebruiken. Deze van Eco-Egg gebruik ik nu al lange tijd. De droogballen zorgen ervoor dat je droger er tot 28% minder lang over doet om je was te drogen. De ballen scheiden je kleding en gaan heen en weer zodat het vocht er sneller uitgaat. Je hoeft dus eigenlijk niks anders te doen, alleen deze dingen ook in de droger te doen. Scheelt weer drogerdoekjes!

Bron foto: Lush

De shampoobars hierboven lijken wel gebakjes! Maar het is toch echt shampoo! Bovenstaande zijn van Lush, maar verschillende merken komen uit met heel veel soorten en maten shampoobars. Voor elk soort haar, lang, kort, steil of krullend, er is wel een shampoo (en conditioner!) bar op de markt.

Ook blokken zeep zijn populair. Ik ben groot fan van Lush als het om de geuren gaat, maar ook bij de drogisterij op de hoek zijn er ontzettend veel lekkere zepen te verkrijgen.

Dat op de foto hiernaast is baking soda. Ideaal voor allerlei schoonmaakklusjes in en om het huis. Afwassen, de oven reinigen, hardnekkige vlekken verwijderen… het is een wondermiddeltje! En een mooie vervanging voor al die plastic flessen met schoonmaakmiddel in het keukenkastje.

Heb jij nog een goede zero waste tip?